galileo galilei                                                                                                                                                                                              

De Italiaanse geleerde Galileo Galilei ging met de uitvinding van Hans Lipperhey aan de slag. Hans Lipperhey zag dat je, als je twee lenzen achter elkaar zette, een voorwerp wat ver weg stond, dichtbij kon halen. Zo ontdekte hij de verrekijker.

 

Galilei maakte een kijker die wel 30 keer vergrootte en noemde het een telescoop. Vanaf 1609 speurde hij het hele heelal ermee af. Hij bevestigde de waarnemingen die de Poolse geleerde Copernicus 70 jaar eerder had opgeschreven, de aarde is een planeet die om de zon draait. Maar de Griekse filosofen en sterrenkundigen en de Bijbel beweerde andere dingen, daarom verbood de paus Galilei om te beweren dat de aarde om de zon draait. Toch bleef Galilei denken dat niet alles wat in de Bijbel stond per definitie klopte.

Hier zie je Galileo Galilei

 

 

    Copernicus                                                                                                                                                                                                     hans lipperhey

  Hier zie je Copernicus

Copernicus ontdekte dat de zon een planeet is die om de zon draait. Hij werd niet serieus genomen omdat hij geen bewijs had en zijn idee was in strijd met de eeuwenoude overtuiging dat de aarde een stilstaande middelpunt van het universum was. Dat hadden de Griekse filosofen en sterrenkundigen al beweerd, en ook in de Bijbel stond dat de aarde stilstaat en de zon beweegt.

Hier zie je Hans Lipperhey, de uitvinder van de verrekijker

de manier van denken veranderd in de 17e eeuw

In de 17e eeuw veranderd de manier van denken bij de wetenschappers. Galilei vond dat niet alles wat in de Bijbel stond per definitie klopte. Hij vond belangrijker wat hij door eigen onderzoek waarnam. En hij was niet de enige, veel andere geleerden in de 17e eeuw vertrouwden steeds meer op waarnemingen, proeven en logische redeneringen. In de wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde en in de techniek leidde dat tot allerlei ontdekkingen. Er was een wetenschappelijke revolutie begonnen die niet meer te stoppen was. Het was een ingrijpende verandering van het denken en het doen van onderzoek in de wetenschap.

 

 

  Christiaan Huygens met zijn uitvindingen                                                                                                                           slingeruurwerk

Hier zie je uitvindingen die Christiaan Huygens heeft gemaakt.

Christiaan Huygens heeft belangrijke ontdekkingen en uitvindingen op zijn naam staan. Met een telescoop die hij samenstelde uit zelfgeslepen lenzen ontdekte hij in 1655 de eerste maan van Saturnus. Ook ontdekte hij dat Saturnus een ring heeft. Voor meer informatie zie: cultuur, kunst, bekende dichters

Daarnaast stelde Christiaan Huygens een wiskundige formule op voor slingerbewegingen en bouwde op grond daarvan het eerste precies lopende slingeruurwerk. In 1673 publiceerde hij zijn boek Horologium Oscillatorium. Daarin besprak hij de slingerklok en de theorie waarop deze gebaseerd was.

Hier zie je het slingeruurwerk

newton

De Engelsman Isaac Newton was de belangrijkste natuurwetenschapper van de 17e eeuw. Aristoteles meende dat zware voorwerpen vallen omdat het middelpunt van de aarde hun natuurlijke plaats is. Hiermee nam Newton geen genoegen. Toen Newton eens in de tuin zat zag hij een appel vallen. Hij vroeg zich af waarom een appel naar de aarde valt, maar de maan niet. Hij bedacht dat voor elk voorwerp, of het nu een appel, de maan of de aarde is, dezelfde bewegingswetten gelden. alle voorwerpen oefenen aantrekkingskracht op elkaar uit die afhankelijk is van hun grootte en hun afstand. Omdat de aarde veel groter is dan een appel, valt de appel naar de aarde. De aarde is ook groter dan de maan , maar hun onderlinge aantrekkingskracht en afstand zorgen ervoor dat de maan om de aarde blijft bewegen. de bewegingswetten waren natuurwetten die altijd en overal geldig zijn, voor elk voorwerp. Ze maakten het mogelijk de snelheid en de richting van beweging te berekenen.

Hier zie je Isaac Newton

leeghwater                                                                                                                                                                          windmolen

Hier zie je Jan Adriaanszoon

Niet alleen wetenschappers, ook ambachtslieden droegen bij aan de technische vooruitgang. Een voorbeeld is de timmermanszoon Jan Adriaanszoon, die bekend is geworden als Leeghwater. Omdat hij een goede molenbouwer was, kreeg hij in 1607 de leiding bij het inpolderen van de Beemster, een meer van 3,5 meter diep ten noorden van Amsterdam. Hollanders hadden al vaker meren drooggelegd, maar nooit zulke grote.om de Beemster liet Leeghwater een 38 kilometer lange dijk bouwen. Daaromheen kwam een ringvaart. Vervolgens liet hij met tientallen windmolens het water uit het meer meters omhoog pompen en afvoeren via de ringvaart. In de polder kwamen weidegronden voor boeren die vlees, melk en kaas produceerden. De Beemster makte Leeghwater beroemd. Later maakte hij nog veel meer polders droog, zoals de Purmer, de Wormer en de Heerhugowaard.

Hier zie je de windmolen